Начало > Новини > 44% успешни раждания за една година постигна Виена Ин Витро център в България

44% успешни раждания за една година постигна Виена Ин Витро център в България

Броят на успешните раждания да стане основния критерий за успеваемост на ин витро клиниките у нас и този критерий да бъде в основата и за финансиране на ин витро процедури от държавата.

Slide3.JPG

За трета поредна година Виена Ин Витро център постигна изключително висока успеваемост на живородените бебета, заяви проф. Хайнц Щромер, основател и медицински директор на клиниката в България. 44% от двойките, на които е направена ин витро процедура в центъра през 2013 год., са се сдобили с дете.

Постигнатите резултати на клиниката по критерий живородени бебета след извършени ин витро процедури или т. нар. „Take Home Baby Rate‘‘ (THBR) е значително по-висок и от средните стойности в Европа от 26-30%. Това показва, че при наличие на нужните знания, подход и оборудване, близо половината пациенти могат да сбъднат своята мечта за дете, поясни проф. Щромер.

През 2014 год. Виена Ин Витро център постигна и 54% клинични бременности на ембриотрансфер като отбеляза покачване на успеваемостта спрямо 2013 год. с 6%.

Slide5.JPG

„Една от причините за високата успеваемост на Виена Ин Витро център е различният подход към двойките с репродуктивни проблеми и прилагането на високи стандарти за качество, които са наложени в тази клиника. Работейки в непрекъсната колаборация и обменяйки опит с другите 5 клиники на проф. Щромер в Европа, ние ежедневно повишаваме квалификацията си и предлагаме на пациентите си обслужване, каквото биха получили във всяка престижна клиника в Европа. Ние работим и с Центъра за астистирана репродукция и така можем да осигурим на пациентите си австрийско обслужване тук, на практика безплатно. Тук пациентите могат да получат и изключителната експертиза на проф. Щромер – собственик и ръководител на най-успешният ин витро център във Виена и Румъния. Високите резултати на клиниката през изминалите 2 години гарантират професионализма и ефективността на целия екип.

Slide2.JPG

Виена Ин Витро център мери своята успеваемост чрез броя на живородените бебета, постигнати вследствие на ин витро процедурите (THBR).

„Причината е, че не винаги клиничната бременност води до раждане и затова този критерий не може да бъде мерило за крайния успех на лечението – пациентката, която е дошла при нас не търси репродуктивно лечение, защото иска да е забременее, а е тук, защото иска да има дете. В този смисъл ние мерим успеха си именно чрез броя на живородени деца, уточни проф. Щромер.

Това е една от причините екипът на Виена Ин Витро център да настоява Изпълнителната агенция за трансплантация (ИАТ) и Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) да приемат броя на живородените бебета за основен критерий за успех на ин витро клиниките. Също така този критерий да бъде в основата и за финансиране на ин витро процедури от държавата на двойки, доказали медицински причини за безплодие.

Сериозен проблем у нас е, че липсва система за надеждно събиране и анализ на данните, които се подават от лицензираните 37 ин витро клиники в България за броя на пациентите, за извършените процедури и за родените бебета, вследствие на ин витро лечение. Проф. Щромер препоръча опита от Виена, където ръководи най-успешния австрийски ин витро център - Kinderwunschzentrum Goldenes Kreuz.

„В Австрия от близо 2 години данните за броя на ражданията чрез ин витро процедури са публични и ако това изискване не е изпълнено двойката, получила финансиране от държавата трябва да върне реимбурсираната сума. Клиниките докладват в специална онлайн платформа по време на лечението конкретни данни за хода на самата процедура, както и за резултата от нея. Тези данни, включително тези за ражданията вследствие на ин витро процедури от предходната година, се обработват и обобщават от австрийския фонд за асистирана репродукция и се публикуват на годишна база. Тъй като системата е онлайн базирана, регистрацията на двойките отнема 20 сек и те могат да започнат лечението веднага. Смятам, че и в България може да се създаде подобна система, тъй като времето за одобрение на двойката е критично за успешния резултат от ин витро процедурите. Също така ще се знае кой център каква успеваемост постига и колко са реално родените бебета с помощ от държавата. От друга страна институциите ще могат да правят точни анализи за лечението чрез методите на асистираната репродукция и за точното разходване на средствата.

Виена Ин Витро Център работи в България от близо три години, две от които вече е с договор към ЦАР и всяка година ние публикуваме на сайта си своите резултати за осъществени раждания. Ето защо смятаме, че всяка една от репродуктивните клиники в България може да го прави. А за да има обществото достоверна информация, тези данни е необходимо да се събират, да се обработват и систематизират от държавната институция, отговорна за финансирането и така да има яснота както за успеваемостта на центровете, така и за това дали средствата се използват по най-ефективния начин“, каза още проф. Щромер.

• “биохимична" е всяка бременност, при която се позитивират тестовете за бременност, но не се визуализира ехографски;

• "клинична" е всяка бременност, при която са позитивни тестовете за бременност и се визуализира ехографски плоден сак с жълтъчно мехурче в маточната кухина или ембрион със сърдечни пулсации;



Сайтът се поддържа чрез WebBuilder