Начало > Библиотека > Често задавани Въпроси > Подготовка и хормонална стимулация

Подготвителна фаза

Колко прегледа са необходими при жената по време на тази фаза?

Обикновено два - един в началото на менструалния цикъл, по време на кървене, когато се назначават противозачатъчни таблетки  и втория - във втората половина менструалния цикъл.

Приемат ли се някакви медикаменти  през тази фаза?

Ако лекарят прецени ще ви предпише противозачатъчни таблетки, които ще трябва да вземате по определена схема.

Необходимо ли е извършването на  изследвания  по време на  подготвителната  фаза?

Да, при жената се взима влагалищен секрет за микробиологично изследване  и  се назначава  вирусологично изследване  за   хепатит В, хепатит С, СПИН, сифилис. Препоръчително е вземане на цервикална  цитонамазка преди процедурата, ако жената няма извършена  последните 6 месеца.

 При мъжа се извършва микробиологично изследване на семенна течност и  вирусологично изследване  за   хепатит В, хепатит С, СПИН, сифилис. 

Контролирана хормонална стимулация на яйчниците

Колко на брой са прегледите по време на стимулацията?

 Обикновено 2  или 3, максимум - 4 прегледа, по време на които се извършват ултразвукови прегледи  и се изследват нивата на определени хормони.

 По какъв атипичен начин може да протече Контролираната Овариална  Хиперстимулацията (КОХ)?

 Възможни са 2 отклонения:

1.Незадоволителен яйчников отговор:

При малък брой пациентки яйчниците не отговарят адекватно на приложената стимулация. Оформят се и нарастват само няколко фоликула. В резултат  на това  броят на получените  след фоликуларната пункция яйцеклетки  е възможно да бъде малък, а дори и да не се извадят яйцеклетки. Този факт намалява шанса за успех. В такива случаи се препоръчва спиране на стимулацията и следващ опит или с различен стимулационен протокол или с повишаване дозата на медикаментите. При част от пациентките дори тези мерки не водят до по-добър яйчников отговор.

В случай, че пациентката реши да продължи стимулацията трябва  да се  има предвид, че:    

  • при липса на яйцеклетки след фоликулната пункция процедурата трябва да бъде спряна.
  • ако се получат  само няколко яйцеклетки след  фоликулната пункция, много е вероятно нито една от тях да не се оплоди или ако се оплоди ембрионите могат  да спрат  развитие. Това също води до спиране на процедурата.                                 

2) Свръхстимулация / хиперстимулационен синдром - ОХСС

Стимулацията на яйчниците чрез приложението на хормонални препарати води до развитието на множество фоликули. Този факт  позволява да бъдат извадени по-голям брой яйцеклетки и по-този начин да се повиши шанса за бременност. Дозата на медикаментите за стимулация се определя индивидуално за всяка пациентка. При някои пациентки обаче  се формират прекалено много фоликули, водещи до свръхстимулация (наричана  Овариален или Яйчников хиперстимулационен синдром - ОХСС).

При тази свръхстимулация яйчниците се уголемяват и може да се събере течност около вътрешните органи, особено в корема. Уголемените яйчници  и натрупаната течност в корема могат да причинят  напрежение и в последствие да доведат до болки в корема и затруднение в дишането, особено през нощта. В изключително редки случай ОХСС може да доведе до отстраняване на яйчник.

При повечето случаи симптомите на ОХСС се проявяват след фоликуларната пункция. След  аспирирането на течността от фоликулите, последните се трансформират в т.нар. жълти тела като нарастват по размер и стават малко  по-големи, отколкото преди фоликуларната пункция.

Какви мерки взима Виена Ин Витро център, за да предотврати овариалния хиперстимулационен синдром (ОХСС)? Какво е лечението на ОХСС?

Как може да бъде предотвратен ОХСС?

-Стопиране на ин витро  процедурата преди фоликулната пункция.

-Приложение на т.нар.GnRH-аналог за финално доузряване на яйцеклетките.

-Неосъществяване на ембриотрансфер и замразяване на всички ембриони.

   Какво е лечението на ОХСС?

- Аспириране на събралата се течност в корема.

- Хоспитализация. Понякога е необходимо  пациентката да бъде приета в болница за да се включат системи, подобряващи състоянието. В повечето случаи  когато се налага болнично лечение, то е само за няколко дни. При тежките форми на ОХСС  болничното лечение трае 2-3 седмици.

- Инжектирането на медикаменти за разреждане на кръвта.

- Повишаване приема на течности.

Сайтът се поддържа чрез WebBuilder