Начало > Библиотека > Пет стъпки към успешната ин витро процедура - Виена Ин Витро Център

5 стъпки към успешната ин витро процедура

STOCK2.jpgПърва стъпка: Признаване на проблема

Когато в продължение на повече от година опитите за постигане на бременност се оказват неуспешни – не изпадайте в паника! Всеки проблем има своето решение. Има хора посветили живота си на тази деликатна област в медицината, които ще ви помогнат да извървите заедно пътя към постигане на така желаната бременност. Признаването на проблема е първата и най-важна стъпка за решаването му.

Втора стъпка: Избор на специалист

Времето прекарано в заблуди и лутане, в подмятания от близки и познати, в чакане и напразни надежди е времето, което трябва да посветите на това да откриете специалиста и не на последно място човека, който би могъл да ви помогне. Не се подвеждайте по лъскавите реклами и големите суперлативи за някои ин витро клиники. За да откриете правилния лекар, по-добре посетете няколко клиники, почувствайте атмосферата, разговаряйте с персонала, изслушайте различните мнения на специалистите и чак тогава направете своя осъзнат избор.

Трета стъпка: Откриване на причината

Когато сте избрали своя лекар - доверете му се напълно! Споделяйте всичко с него, дори страховете си. Задавайте въпроси и изисквайте адекватни отговори. Не се впускайте в извършването на ненужни и скъпи изследвания ако това не се налага. Често изследванията са в норма, но бременност не се постига и причината за неуспеха остава неясна. В такива случаи е необходимо извършване на ин витро процедура, която би могла да даде отговор на много въпроси.

Четвърта стъпка: Пълна информираност

Задължително се информирайте за всички етапи на инвитро лечението – от изследванията и стимулацията до оплождането и ембриотрансфера. Запознайте се с рисковете, които крие всяка процедура и възможните решения за избягването им. При първа инвитро процедура, винаги избирайте по-щадящите и често прилагани методи, пред новите и слабо проучени, ако това е възможно във вашия случай. На този етап е добре да информирате най-близките си хора за това, което предприемате. Това ще освободи психиката Ви от ненужни терзания и ще получите нужната подкрепа. По възможност информирайте работодателя си, тъй като накои дни ще Ви се налага да отсъствате от работа. Ако това е невъзможно обмислете варианти за отпуска.

Пета стъпка: Начин на живот

Ако водите нездравословен начин на живот сега е моментът да го промените. По възможност започнете да спортувате. Спете поне 8 часа. Хранете се правилно, бавно и по възможност с прясно приготвена домашна храна. Излизайте сред природата. Всичко това ще Ви зареди с позитивна енергия и ще спомогне за психологическия Ви комфорт, а с това и за добрия изход от ин витро процедурата. Позитивното мислене е ключ към успеха, дори и при неуспех на процедурата. Важно е да не се предавате и да не падате духом. Не страдайте и не обвинявайте себе си, такива неуспехи се случват и на други. Не се отказвайте от мечтата за дете,опитайте отново и нещата рано или късно ще се наредят. Чудото наречено живот ще се случи!

Автор:
Десислава Петрова
Главен ембриолог във Виена Ин Витро Център

Още препоръчани статии по темата:
10 неща, които е важно да знаете за ин витро процедурите
Сайтът се поддържа чрез WebBuilder