Начало > Библиотека > Какво е спермограма?

Спермограма

spermogramme-1.jpgСпермограмата представлява пълен анализ на семенната течност (сперма) – физически свойства, химичен и клетъчен състав, количество и др. - даващи възможност да се оценят способностите на спермотозоидите за оплождане. Това изследване обикновено е първото, което се прави, за да се установи дали един мъж има стерилитет или не, или след вазектомия, за да се провери дали тя е успешна.

Преди провеждането на спермограмата е необходимо да има полово въздържание между 3 – 5 дни, но не повече от 7 – 8 дни, т.к. се наблюдава наличие на по-малък брой активни сперматозоиди. Необходимо е да се избягват приемът на алкохол и лекарства в деня преди анализа.

За провеждане на изследването е необходимо отделяне на семенна течност, която се взема в стерилен контейнер. Отделянето на биологичния материал се препоръчва да стане на място в клиниката (в специална стая, предвидена за това) или транспортирана от вкъщи, но до 30 мин. от еякулацията. Пробата трябва да се пази от директна слънчева светлина, да не се позволява прегряването и изстиването й.

Най-разпространеният начин за даване на проба е чрез мастурбация без използването на лубриканти. Не се препоръчва вземане на проба в презерватив, тъй като обикновените презервативи съдържат спермицидни вещества, които имобилизират или дори дезинтегрират сперматозоидите.

Друг начин на събиране на семенната проба е чрез прекъснат полов контакт. Той се препоръчва на мъже, които отказват мастурбирането, поради религиозни или психологически мотиви. Недостатък на този метод е опасността от замърсяване с вагинални клетки, вагинална флора и левкоцити, които променят мобилността на сперматозоидите.

При изследването се определят следните параметри, чиито референтни стойности според Световната Здравна Организация (СЗО) от 2010 год. са:

  • Обем – измерва се количеството на еякулата, който трябва да е по-голям или равен на 1.5 мл.
  • Време за втечняване – спермата по време на еякулация е в гелообразно състояние, която обикновено се втечнява в женските полови пътища за около 20 мин.
  • рН – определя се степента на алкалност или киселинност на семенната течност. Това може да бъде причина сперматозоидите да загиват или да не могат да проникват в яйцеклетката. Средните стойности на рН трябва да са между 7.2 - 8.3.
  • Концентрация (брой) на сперматозоидите – определя се броя на сперматозоидите за мл. Референтната стойност според критериите на СЗО е над 15 млн./мл., а общият брой на сперматозоидите в целия еякулат трябва да е над 39 млн./еякулат.
  • Подвижност на сперматозоидите – определя се процентът на сперматозоидите, които имат прогресивно и непрогресивно движение, а също така и тези които са неподвижни. За да бъде спермограмата в норма спрямо този показател, процентът на прогресивно подвижните сперматозоиди трябва да е над 32%, а общата им подвижност трябва да е над 40%.
  • Морфология на сперматозоидите – определя се процентът на сперматозоидите с нормална и абнормална форма, като се анализират главата, обемът на акрозомата, клетъчни включения, шийка, средна част и опашна част. Нормално, повече от 4% от сперматозоидите трябва да имат нормална форма и структура.
  • Брой на бели кръвни клетки – нормално се наблюдава ниска концентрация на левкоцити в семенната течност, но в някои случаи, например при  инфекция, техният брой значително се увеличава.

При наличие на отклонения в спермограмата се налага провеждането на допълнителни тестове (HBA – тест, тест за виталност, тест за биологична преживяемост, имунологични изследвания, хормонални изследвания, биопсия и др.).

Автор:
Д-р Нели Манолова
Ембриолог
Виена Ин Витро Център

Сайтът се поддържа чрез WebBuilder