Начало > Библиотека > Митове и факти за забременяването

pregnancy_test.jpg

Митове и факти за забременяването

Когато започнете ин витро процедура най-вероятно ще се сблъскате с множество съвети и идеи относно как да увеличите шанса за забременяване. Помолихме нашите експерти да разграничат митовете от фактите.

Мит 1: Пациентката няма контрол върху  успеваемостта от ин витро процедурата – ПОГРЕШНО!

Най-добрите специалисти в областта на репродуктивната медицина твърдят, че преди започването на ин витро процедура има конкретна информация относно няколко фактора, които биха допринесли за успешен резултат. Ето петте въпроса, чийто отговори е хубаво да знаете преди началото на процедурата.

1.       Какво е състоянието на матката?

Установява се чрез ултразуков преглед и има за цел да изключи фактори, които биха попречили на процеса на имплантация и износването на бременността. Такива биха могли да бъдат различни патологични образувания – полипи, миоми и др., както и някои аномалии - двурога матка.

2.        Какво е състоянието на маточните  тръби?

Наличието на хидросалпингс (течност в тръбите) намалява значително шанса за успех при ин витро процедурите.

3.       Имам ли достатъчно яйцеклетки?

Добрият яйчников резерв е преподставка за успешна процедура. Aнти-мюлеровият хормон (AMH) е най-добрият маркер за оценка на яйчниковия резерв. Освен това е необходим ултразвуков преглед на 2-4 ден от месечния цикъл. 

4.       Какво е състоянието на сперматозоидите при партньора?

Задължително трябва да се направи оценка на концентрацията, подвижността и морфологията на сперматозоидите, за да се  избере най-подходящата и щадяща ин витро процедура. 

5.       Ежедневни (вредни) навици ще повлияят ли на шанса за успех?

Медикаменти, които приемате в момента, както и вредни навици като тютюнопушенето и консумацията на алкохол могат да повлияят негативно на ин витро процедурата.

Pregnancy-01.jpgМит 2: Хубаво е да се лежи след ембриотрансфер – ПОГРЕШНО!

Добрите ин витро специалисти препоръчват пациентките да продължат с нормалния си начин на живот след ембриотрансфер. Проучвания показват, че излежаването след трансфер не повишава шанса за успех.

Мит 3: Стресът понижава шансът за успех при ин витро процедура – НЕ ТОЧНО!

Повечето специалисти препоръчват да се избягва стресът и напрежението, но това се основава на теория, не и на факти. Проучвания показват, че няма връзка между емоционалното състояние на пациентката и забременяването. Съществува и шегата, че ако стресът беше средство за контрацепция - никой нямаше да пие хапчета или да използва презервативи.

Мит 4: Акупунктурата спомага за положителния тест за бременност – Може би!

Главната причина, която се споменава е, че акупунктурата повишата кръвообращението, което може да повиши шанса за имплантация. Акупунктурата е евтина, няма странични ефекти и има данни, които подкрепят ефикасността ѝ, така че няма причина да не се изпробва след като пациентката би се чувствала по спокойна и оптимистично настроена.

Мит 5: Клоун в стаята за възстановяване помага – СЪС СИГУРНОСТ НЕ ПРЕЧИ!

Това наистина се случва в Израел! От 219 пациентки – тези, които са видели този „медицински клоун“ след ембриотрансфер са имали два пъти по-голям шанс за успех при реализирането на една успешна бременност, тъй като носи огромна вълна оптимизъм. Смехът наистина е ключът към щастието и положителните резултати.

Мит 6: Лекарства на билкова основа могат да помогнат – ПОГРЕШНО!

Няма данни, че приемането на билки помага при зачеването. Също така не се знае за взаимодействието между тях и медикаментите за стимулация. Проучване в Дания показва, че от 800 жени, при тези които са използвали лекарства на билкова основа шансът за забременяване е намалял с 30%.  Тъй като много от билките са с неизяснен произход и качество – докторите съветват да не „пазите тайни“ от Вашите лекари относно медикаментите, които приемате извън тези предписани от тях.

Мит 7: Специални диети могат да повишат шанса за забременяване – ПОГРЕШНО!

Няма точни доказателства, че специални храни могат да повлияят на опитите за забременяване. Обичайно всеки специалист препоръчва да се води здравословен начин на хранене с разнообразна и балансирана храна – зеленчуци, плодове, бобови и зърнести култури, без да се конкретизира. Важно е пациентът да се чувства добре и здрав физически. Едно нещо е сигурно – поддържане на тегло в норма е от огромно значение за наличието на добри условия за забременяване и износване на бебето.

Мит 8:  Ако ин витро опитът Ви е неуспешен – нещо сте сгрешили! – ПОГРЕШНО!

Шансът за забременяване е строго индивидуален спрямо конкретната двойка в зависимост от възрастта и причините за стерилитета. В този ред на мисли, това дали пациентките консумират повече зеленчуци или разчитат на добавки на билкова основа – няма  да рефлектира значително върху крайния резултат от ин витро процедурата. Сайтът се поддържа чрез WebBuilder