Начало > Библиотека > Често задавани Въпроси > Фоликулна пункция и семенна проба

Фоликулна пункция

Болезнена ли е фоликулната пункция?

По време на  фоликулната пункция може да има болезненост, дължаща се на преминаването на аспирационната игла през стената на влагалището. Поради този факт ние извършваме процедурата под анестезия.

Колко време  продължава фоликулната пункция?

В зависимост от броя на формираните при стимулацията фоликули, пункцията продължава между 30 сек. и  5 мин.

Възможно ли е присъствие на придружител по време на фоликулната пункция?

По време на фоликуларната пункция в манипулационната  може да присъства придружител – партньор или близък роднина, като не се разрешава повече от едно лице. Пациентките се чувстват по-добре, когато в този момент до тях има близък човек. Също така при наличие на езикова бариера придружителя е много важен  за контакта между нас и пациентката.

Понякога придружаващите лица  могат да  почувстват неразположение по време на процедурата. В такива случаи те би трябвало  да ни информират предварително, като могат да напуснат операционната по всяко време.

Какви усложнения могат да настъпят  по време на фоликулната пункция?

Дори когато са взети всички предпазни мерки,  при 1 на 1000 фоликуларни пункции е възможно  нараняване на кръвоносни съдове или черва. При такива случаи е необходимо да се извърши хирургична операция с отваряне на корема. Понякога проникването на аспирационната игла през стената на влагалището може да доведе до локално кървене. В повечето такива ситуации спиране на кървенето се постига чрез притискане на мястото с марля или тупфер, като  много рядко има нужда от шевове.

Какво друго трябва да се има предвид преди фоликулната пункция?

Пациентката не трябва да е приемала храна и течности последните 10 часа преди пункцията. Преди пункцията ще бъде извършена консултация от анестезиолог, който ще извърши преглед и ще даде допълнителни препоръки, ако е необходимо.

Как се чувства пациентката след  фоликулната пункция?

След престой от  около 2 часа  в ин витро центъра, пациентката може да напусне центъра с придружител. Нашият съвет е жената да не подписва важни документи и да не шофира следващите 24 часа. Болшинството от пациентките се връщат към нормалния си ритъм на живот на следващия ден.  

Получаване на сперматозоиди

Има ли определени  изисквания преди даване на семенен материал?

Освен половото въздържание от 2-5 дни, е препоръчително деня преди изследването мъжа   да не е  употребявал  алкохол и наркотични вещества. Ако приема системно медикаменти да съобщи за тях на ембриолога.

 Възможно ли е семенният материал да бъде отделен  на друго място, освен в ин витро центъра?

Да, семенният материал може да бъде отделен на друго място – вкъщи, в хотел. При този вариант   контейнера  трябва да бъде донесен в ин витро центъра  до 30 минути след отделянето.

Сайтът се поддържа чрез WebBuilder