Начало > Ние помагаме > Ин витро или ИКСИ

Ин витро или ИКСИ?

Ин витро опложданеИзборът на метод за оплождане на яйцеклетките в лабораторни условия е един от определящите фактори за изхода от процедурата. Решението трябва да бъде взето от двойката след обсъждане с акушер-гинеколога и ембриолога. При избора трябва да бъдат взети под внимание редица фактори.

Добре снетата анамнеза е определяща за избора на правилен подход при лечението. Възрастта на жената и причините за стерилитет, както и резултатите от изследванията, в повечето случаи са достатъчни за определяне на подходящия метод за оплождане на яйцеклетките.

Класическото ин витро оплождане представлява метод, при който в лабораторни условия се смесват добитите чрез фоликулна пункция от жената яйцеклетки с предварително обработените от партньора или донора сперматозоиди, в условия, най-близки до естествените. Оплождат се само най-добрите яйцеклетки от най-качествените сперматозоиди, като е налице естествена селекция. Методът трябва да се препоръчва при всички случаи на стерилитет, с изключение на тежък мъжки фактор (намалена концентрация, подвижност и морфология на сперматозоидите) или случаи на липса на оплождане при предишни ин витро процедури.

ИКСИ оплождане - Инжектиране на сперматозоид в цитоплазматаИнжектирането на сперматозоид в цитоплазмата на яйцеклетката (ИКСИ) представлява  метод на селекция на морфологично нормален сперматозоид от страна на ембриолога, и инжектирането му в цитоплазмата на яйцеклетката. Осъществява се под микроскоп, с помощта на микроманипулационна система. Процедурата крие риск от увреждане на яйцеклетката.

Все повече клиники за ин витро оплождане прилагат ИКСИ процедура при двойки с нормални семенни параметри, с оправданието, че това е по-сигурният метод с по-голям процент оплождане. Те обаче не отчитат факта, че оплождане не е равно на бременност, както и по-високият процент на спонтанни аборти и малформации у новородените деца след прилагането на ИКСИ процедура. Естествената селекция, която прави яйцеклетката при класическото ин витро оплождане има еволюционно значение за създаване на генетично здраво поколение. Класическото ин витро оплождане винаги трябва да бъде първи избор на метод за оплождане на яйцеклетките, освен в случаите на тежък мъжки фактор на стерилитет.

Автор:
Десислава Петрова
Ембриолог
Виена Ин Витро Център

Сайтът се поддържа чрез WebBuilder