Начало > Ние помагаме > Замразяване и криотрансфер

 

Замразяване на ембриони и яйцеклетки

freeze.png

В хода на ин витро лечението е възможно да има по-голям брой ембриони с добро качество. Така, останалите ембриони след трансфера, могат да бъдат замразени и съхранени за  период от време, който се препоръчва да не надхвърля 5 години.

При някои ситуации, като напрмиер липса на семенни клетки за извършване на оплождане, последващо лечение свързано с премахване на част от яйчника / тестиса или облъчване (напр. поради тумор) е препоръчително замразяване на яйцеклетки, сперматозоиди или тъкани.

Във Виена ин витро център замразяването на ембриони и яйцеклетки се извършва по метода на витрификацията – бързо замразяване, при което те се култивират за кратко в среда съдържаща криопротектанти (вещества, които предпазват ембрионите от ниските температури) и след това се поставят в течен азот, при температура  - 196 градуса, където се съхраняват.

В някои случаи се налага всички ембриони да бъдат замразени, напр. при: хиперстимулационнен синдром, поява на полип в матката по време на стимулацията, неподходяща  дебелина на маточната лигавица, кървене и др.

Ембрионите могат да бъдат замразени на всеки един етап от тяхното развитие – от стадий пронуклеус до стадий бластоцист.

Размразен ембриотрансфер

Размразеният  ембриотрансфер представлява процедура, при която след подготовка на маточната лигавица с таблетки и/или пластири ,  съхраняваните  ембриони след размразяване   се поставят в матката. Не всички ембриони, обаче, оцеляват при процеса на размразяване, дори е възможно  да не се възстанови нито един.

Предимство на метода е, че са необходими само 2-3 ултразвукови прегледа и  жената не се подлага на хормонална стимулация. 

Възможността за постигане на бременност със замразени ембриони е  приблизително същата, както и при не-замразени  ембриони.

Сайтът се поддържа чрез WebBuilder