Начало > Ние помагаме > Инсеминация

Вътрематочна инсеминация

insem.pngИнсеминацията може да бъде със сперматозоиди на партньора или с  донорски сперматозоиди. Инсеминацията с партньорски сперматозоиди  се препоръчва в случаи на леки до умерени  отклонения в параметрите на спермограмата.  Методът  се прилага и би могъл  да доведе до реализиране на  бременност ако са налице  намаление в броя и подвижността на сперматозоидите, по-голям процент сперматозоиди с отклонения в морфологията или наличие на антиспермални антитела. При жената изискване са проходими маточни тръби.

Съгласно Медицинския стандарт „Асистирана репродукция“, за да бъде извършена инсеминация  са необходими  предварително определени изследвания при мъжа и жената. 

Инсеминацията  може да бъде  цервикална, влагалищна, вътрематочна.

Най-често се прилага  вътрематочната инсеминацията. Тя се осъществява  около времето на овулация. След обработка на семенната проба, сперматозоидите се инжектират чрез тънък катетър директно в кухината на матката. Манипулацията се извършва на гинекологичен стол, не е болезнена и трае само няколко минути. Няма  специални изисквания преди и след инсеминацията, не е необходима почивка след нея и не се нарушава ежедневния ритъм. По преценка се назначават медикаменти за поддръжка на лутеалната фаза и се определя деня за теста за бременност.   

Инсеминацията може да бъде  извършена или на спонтанен цикъл или след провеждане на стимулация с таблетки или инжекции.


Инсеминация при естествен менструален цикъл

При този вариант се провеждат 2-3 ултразвукови прегледа на жената, като се проследява темпа на нарастване на фоликула. За по-точно определяне датата на инсеминация, ако е необходимо, се   назначават допълнително хормонални изследвания. При някои пациентки, напр. при които е установено задържане на неспукан фоликул в лутеалната фаза в предишни цикли,  36-48 часа преди инсеминацията се  назначава инжекция за предизвикване на овулацията.


Инсеминация при стимулиран менструален цикъл

Стимулацията за инсеминация може да бъде осъществена чрез таблекти (напр. съдържащи Clomiphen citrate, ароматаза инхибитори )или инжекции- гонадотропини. Провеждат се ултразвукови прегледи  и  хормонални изследвания за проследяване  яйчниковия отговор и маточната лигавица към медикаментите. Назначава се инжекция за предизикване на овулацията. След  деня на инсеминацията  ако е нужно  се провежда допълнителен преглед и се предписва терапия за поддръжка на лутеалната фаза.


Получаване на сперматозоиди

В деня на инсеминацията ние се нуждаем от семенна проба. Отделянето на семенния материал може да стане в специална манипулационна в нашия ин витро център или на друго място- вкъщи, в хотел. Във втория случай пробата трябва да бъде донесена  от мъжа до 30 мин. и да бъде съхранявана близо до тялото. Половото въздържание трябва да е между 2-5 дни. Отделянето на семенната течност  става чрез мастурбация в стерилен контейнер, който може да получите от нас или да закупите от аптека. При донасяне на семенната проба от вън мъжът попълва формуляр, удостоверяващ произхода на материала.

Някои мъже страдат от еректилна дисфункция или имат проблем с отделянето на сперма чрез мастурбация. Моля, информирайте ни предварително при наличие на подобни проблеми. Ние предлагаме опция за предварително замразяване на семенен материал, отделен в удобно за вас време, като тази процедура се заплаща допълнително. Качеството на материала след замразяване и размразяване, обаче, е възможно да е по-ниско, което намалява шанса за успех.


Обработка на семенната проба за инсеминация

Обработката на семенния материал е от важно значение за подобряване на качеството на пробата. След отделянето на материала, той се оставя да се втечни и се центрофугира на няколко етапа в специална среда. По този начин се отстраняват неподвижните и с лоша морфология сперматозоиди и остават тези с добри параметри. Освен това, обработката активира ензимите в предната част (акрозомата) на сперматозоидите, което е  важна предпоставка за оплождането на яйцеклетката. Обработената и концентрирана спермална течност до 0.5 ml се поставя  в маточната кухина чрез тънък стерилен катетър.  

В редки случаи  фоликулът на спонтанен цикъл или фоликулите, формирани в резултат на овариална стимулация могат да се спукат прекалено рано поради хормонални сигнали от хипофизната жлеза. В подобни случаи ние не поемаме отговорност за тази ранна овулация.

Понякога, въпреки високите дози хормонални препарати, яйчниците не реагират. В тези случаи стимулацията се прекратява и на жената може да бъде предложен нов опит с различен стимулационен план с други дози или медикаменти.

Шанса за успех при инсеминация зависи от редица фактори-възраст на жената, продължителност на стерилитета, отклонения в спермограмата, генетични и имунологични аспекти .


EVIE - Система за инсеминация чрез бавно инжектиране

EVIE е малка механична помпичка за еднократна употреба. Тя инжектира семенната течност бавно в матката в продължение на 4 часа, с което се доближава повече до естественото забременяване в сравнение с класическата инсеминация. По този начин се увеличава периодът, в който яйцеклетката и сперматозоидите могат да се срещнат.

 Как функционира методът EVIE?

  1. Подобно на класическата инсеминация, първоначално семенната течност се подлага на лабораторна обработка, при която сперматозоидите се отделят от плазмата (белтъчен разтвор, в който се движат сперматозоидите и който неутрализира киселата среда и бактериите във влагалището).
  2. EVIE се закрепва за дясното бедро на жената с помощта на гумена лента.
  3. Обработените сперматозоиди се поставят в спринцовка, а тя - в EVIE.
  4. Спринцовката се свързва с балонния катетър.
  5. Катетърът се въвежда в кухината на матката и балончето се раздува с течност (физиологичен разтвор). По този начин катетърът се фиксира в матката и не може да изпадне.
  6. EVIE се активира, при което помпичката започва постепенно да впръсква семенна течност.
  7. Четири часа по-късно EVIE се спира от пациента или гинеколога, течността от балончето се изтегля и катетърът се изважда. С това процедурата приключва.
  8. Цялата система се поставя в приложената найлонова торбичка и се изхвърля.

Научете повече за EVIE >>>Сайтът се поддържа чрез WebBuilder