Начало > Ние помагаме > Физиология на овулацията и хормонална стимулация

Физиология на овулацията  и хормонална стимулация

Овулацията  е необходимо условие  за настъпване на бременност.

Физиологично всеки месец в единия  от яйчниците се формира фоликул, съдържащ яйцеклетка. Фоликулът нараства и достига размери между 18 и 24 милиметра. В резултат на  хормонални стимули  от хипофизната жлеза, настъпва спукване на фоликула и изливане в маточната тръба на фоликуларната течност, съдържаща яйцеклетката. Оплождането на яйцеклетката от сперматозоида  се осъществява в  разширената част на маточната тръба.

В някои случаи е необходимо извършването на хормонална стимулация :

  1. Налице са заболявяния, при които  не настъпва или има  нарушения  в овулацията.
  2. Вероятността  за забременяване  се увеличава ако  се формират повече от един фоликул, респективно яйцеклетка (т. нар.полифоликуларно развитие). За постигане на този ефект се използват таблетки ( напр.Clomiphen citrate или ароматаза инхибитори)или инжекции, съдържащи гонадотропини.

Мониторирането  на хормоналната стимулация  се осъществява чрез ултразвукови прегледи и проследяване нивата на определени хормони през няколко дни. По този начин  се проверява отговора на яйчниците  към стимулацията, необходима ли е промяна в дозата на медикаментите или дали не се формират прекалено много фоликули, респ. яйцеклетки.  В последния случай  риска от многоплодна бременност е по-голям.

В резултат на хормоналната стимулация  са възможни  следните  отклонения:

- при образуването  на по-голям брой фоликули има риск от развитието на т.  нар. овариален хиперстимулационен синдром

- понякога, въпреки високите дози хормонални препарати, яйчниците не реагират. В тези случаи стимулацията се прекратява и на жената може да бъде предложен нов опит с различен стимулационен план.

Сайтът се поддържа чрез WebBuilder