Начало > Ние помагаме > Допълнителни методи

Допълнителни методи

През последните години се появиха много нови методи в областта за асистирана репродукция. Все повече е възможно на двойките с репродуктивни проблеми да се предложи индивидуално лечение, адаптирано към техните нужди. 

Ние и центровете, с които работим, следим непрекъснато новостите в репродуктивната медицина и се стараем да ги предлагаме на нашите пациенти колкото е възможно по-скоро.

Повечето от тези методи не се предлагат рутинно, а селективно само когато смятаме, че могат да са максимално полезни за дадената двойка.

"Само точната помощ дава нужния тласък..."


Assisted hatching(асистирано „излюпване“)

С цел да се повиши шанса за забременяване, ембрионът трябва да напусне своята „обвивка“,

 т. нар. зона пелуцида. Това е от съществено значение за успеха на цялостното лечение. За улесняване на този процес е разработен специален метод, наречен асистирано „излюпване“. Най-общо представлява формиране на отвор  или изтъняване на   обвивката на ембриона с помощта на различни техники:

 • Механично асистирано „излюпване“ – извършва се с помощта на специална стъклена пипета чрез микроманипулации. „Обвивката“ на ембриона се пробожда без да се нараняват или да се засягат  бластомерите. 
 • Лазерно асистирано „излюпване“ – извършва се чрез лазер,като се използват различни методики: формиране на отвор, изтъняване или частично отстраняване на  обвивката на ембриона (на снимката- ембрионална обвивка с отвор от лазер). Във Виена Ин Витро Център предлагаме този вариант на метода, като сме горди да добавим, че той бе приложен за първи път в световен мащаб от Проф. Щромер.
 • Химично асистирано „излюпване“ – използва  се специална киселина.

Процедурата се препоръчва при следните групи пациенти:

 • Жени на възраст над 37 години
 • Повишено ниво на FSH /фоликулстимулиращия хормон/ преди лечението
 • При пациенти с лошо качество на ембрионите
 • Ембриони с дебела зона пелуцида
 • Предишно неуспешно ин витро лечение
 • Жени с ендометриоза

Осъществяванета на метода изисква добре обучен ембриолог и допълнителна апаратура  при използването на лазер.

Алтернативно се прилага и „Механично излюпване“, което можете да видите тук.


Embryoglue (ембрио лепило)

Embryoglue е специална среда, която се използва при ембрио трансфер, с цел да се улесни имплантацията на ембриона. Съдържа важната субстанция хиалуронан, която способства за прикрепването  на  ембриона към маточната лигавица.

С цел да се проследи действието на Еmbryoglue Kinderwunschzentrum направи проучване, включващо 114 пациенти с предишни  неуспешни IVF лечения и с лошо качество на ембрионите. От получените резултати ние можем да препоръчаме прилагането на еmbryoglue при следните индикации:

 • При жени над 35 годишна възраст и  имплантационен неуспех
 • При лошо качество на ембрионите, независимо от възрастта на пациентката

Implantation injection (инжекция за подпомагане на имплантацията)

Имплантацията на ембриона е важно събитие, което води до потенциална бременност. Хормоналният статус играе важна  роля в този процес.  Доказано е, че прилагането на ключов хормон по време на имплантацията води до повишаване шанса за забременяване.

Инжекцията  за подпомагане на имплантацията  не трябва да се комбинира  с лаважите на маточната кухина , но могат  да се предписват медикаменти  за поддръжка на лутеалната фаза.


Имплантационен кюретаж

Имплантацията е важен процес за реализиране на бременност. Разнообразие от химични медиатори са необходими за идентифицирането, адхерирането на ембриона към ендометриума и последващата имплантация.

Последни проучвания показват, че лекото дразнене на ендометриума посредством катетър  може да повиши шанса за забременяване. Тази стимулация се създава с помощта на малък кюретаж, който се извършва през втората част на менструалния цикъл, преди да е започнало същинската стимулация.

Тази процедура не е рутинна и се препоръчва  само при  двойки с предшестващи имплантационни неуспехи.


pICSI(Физиологично ИКСИ)

Методът представлява селекция на физиологично зрели  сперматозоиди посредством способността им  да се свържат с хиалуронана - основният мукополизахарид в  кумулусно-овоцитния комплекс. Мъжките гамети, които имат този афинитет показват по-малко генетични дефекти и тяхното инжектиране в яйцеклетката води до формиране на по-качествени   ембриони. Селектирането се извършва след инкубация на сперматозоидите в специални петрита  

Този метод  не се  прилага рутинно,тъй като  отнема време и  изисква добре обучен персонал. Препоръчва се за пациенти с предишни неуспешни  ICSI процедури.

Филмче тук!


rICSI(„спасително “ ИКСИ)  

След стандартна  IVF процедура  е възможно да няма оплождане на яйцеклетките. Това може да се дължи на лошо качество на яйцеклетките или на дефект в сперматозоидите. При такива  случаи се прилага  по- особен  метод, наречен rICSI („спасително “ ICSI). Техниката представлява класическо  ICSI, извършено  в деня, в който не е установено оплождане от класическа IVF процедура.

Процентът на оплождане при този метод е значително по-нисък, отколкото при обикновена ICSI процедура.


Ca2+ йонофор

Прилага за активиране на яйцеклетките, непосредствено след извършване на  ICSI процедура.

Инкубацията на яйцеклетките  с  Ca2+ йонофор се препоръчва при двойки  с :

 • Липса на оплождане след ICSI
 • Нисък процент на  оплождане след ICSI (под 50%)
 • Тежък мъжки фактор на стерилитета

Сайтът се поддържа чрез WebBuilder