Яйчников резерв

die reserve der ES.jpgЗа всяка жена е важен отговора на въпроса: има ли достатъчно време или трябва да побърза с опитите за забременяване. Възрастта е съществен, но не е единствения фактор. Някои жени са все още фертилни и на 41 години, докато други навлизат в менопауза на 30.

Фертилната възраст на жената се оценява чрез комбинацията от хронологичната възраст на жената и индивидуалната яйчникова възраст, известна като овариален резерв. За оценка на яйчниковия резерв се прилагат ултразвуков преглед в определен период от менструалния цикъл и изследване на хормони.

ФСХ в началото на менструалния цикъл

Фоликулостимулиращият хормон (ФСХ) е важен за развитието на яйчниковите фоликули. Нивото му е най-високо в началото на менструалния цикъл и се използва за определяне на яйчниковия резерв. Той е и маркер за отговора на яйчника към хормонална стимулация по време на ин витро процедури.

 

 fshday3.jpg

Нива на ФСХ 2-4 ден:

  • Под 10 IU/l : нормални ФСХ нива. Очаква се добър отговор на хормонално лечение.
  • 10 до 15 IU/l: намален овариален резерв. Отговорът на яйчника на хормоналната стимулация може да бъде слаб. Процентът на успеваемост намалява.
  • 15 до 20 IU/l: много намален овариален резерв. Очаква се още по-слаб отговор на хормонално лечение. Силно намален процент на постигнати бременности.
  • Над 20 IU/l: изчерпан овариален резерв. Много слаб или липсващ отговор към хормонална стимулация. Не се препоръчва провеждането й.

При установена веднъж висока стойност на ФСХ , нивото му в следващите цикли може да варира. Овариалният резерв отговаря на най-лошите (най-високите) стойности на ФСХ. Не е необходимо след измерена стойност на ФСХ  18 IU/I да се изчаква цикъл със стойност  9, за да се започне ин витро лечение.

Нива на ФСХ под 10 IU/l не гарантират успешно лечение. В напреднала възраст процентът на постигнати бременностти е намален независимо от ФСХ.


Анти-мюлеров хормон (АМХ)

Анти-мюлеровият хормон (АМХ) се произвежда от гранулозните клетки на малките растящи фоликули. Нивата му в кръвта са постоянни и не зависят от деня на менструалния цикъл. Определянето на АМХ се явява като най-точен маркер за яйчников резерв.

Броят на фоликулите е определен от раждането и намалява с всеки менструален цикъл. Нивата на АМХ отговарят на количествата налични фоликули и също намаляват с всяка изминала година.

При нива на АМХ под 1 ng/ml (7 pmol/l) овариалният резерв се смята за намален.


Ехографско изследване - брой антрални фоликули и яйчников обем


Antral follicle count.jpg

Антралните фоликули ( с размери 2-8 мм) могат да бъдат измерени и преброени в началото на месечния цикъл чрез ехография на яйчниците.

  • 0 до 7 антрални фоликули: броят по-малък от седем антрални фоликула в двата яйчника е признак за силно намален фертилитет.
  • 8 до 11 антрални фоликули: първи белези на намален овариален резерв.
  • 12 до 14 антрални фоликули: няма място за притеснение, въпреки че фертилитетът може да намалее в близкото бъдеще.
  • 15 и повече антрални фоликули: отличен овариален резерв, без намаление във фертилитета.

За определянето на броя антрални фоликули е достатъчен трансвагинален ехографски преглед.

Физиологично с напредване на възрастта и редуциране на броя на антралните фоликули, яйчниците намаляват постепенно размерите си. Понижаването на яйчниковия обем може да се използва съвместно с други тестове (като брой антрални фоликули, анти-мюлеров хормон, ФСХ 2-4 ден) за оценка на овариалния резерв. Изследването е лесно, чрез трансвагинална ехография в началото на месечния цикъл.


Сайтът се поддържа чрез WebBuilder