Начало > Диагностика > Най-чести причини при жената > Запушени / увредени маточни тръби

 Запушени / увредени маточни тръби

За реализирането на бременност при физиологични условия от съществено значение са проходимостта и правилното функциониране на маточните тръби.

Оплождане

Всеки месец по време на овулация от един от двата яйчника се отделя яйцеклетка, която трябва да бъде поета от съответната й маточна тръба. Това става с помощта на т.нар. фимбрии (разположени в края на маточните тръби), които обхващат яйчника и улесняват преминаването на яйцеклетката в тръбата. Там е мястото, където се осъществява оплождането на яйцеклетката от един сперматозоид. При наличието на  увредени тръби този процес не може да бъде реализиран. При добри показатели на семенния материал, при сексуален контакт, осъществен няколко дни преди овулацията, в тръбите се намират достатъчно сперматозоиди, за да стане оплождане.

tubes.jpg

При редовни полови контакти на всеки два-три дни не е необходимо да се изчаква и определя момента на овулация. Така ще си спестите излишния стрес и ежедневното  измерване на базална температура и определяне датата на овулацията с тестове.

Придвижване на оплодената яйцеклетка и ембриона

След оплождането яйцеклетката навлиза в началните ембрионални стадии и бива транспортирана през маточната тръба към матката, където  се осъществява имплантацията. През това време клетките на маточната тръба и ембриона си взаимодействат. Между тях се обменят важни вещества, които са от значение за развитието на ембриона.

Нарушени функции на маточните тръби

Ако след една година, при редовни полови контакти не настъпи бременност, причина за това могат да бъдат запушени или увредени маточни тръби. Това трябва да се има в предвид след прекарани заболявания на тръбите или яйчниците или при ендометриоза. Възпалителните процеси на съседни органи като апендицит, болест на Крон или улцерозен колит, могат също да доведат до увреждане на маточните тръби.

Сайтът се поддържа чрез WebBuilder