Щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е малка жлеза с вътрешна секреция, разположена в областта на шията. Тя отделя щитовидните хормони Т3 и Т4 в кръвообращението и по този начин повлиява множество метаболитни процеси в тялото. Нарушения в щитовидната функция могат да доведат до нередовен менструален цикъл, понижена фертилност, повишен риск от аборти, нарушено умствено и физическо развитие на плода.

Различни заболявания могат да доведат до повишена или понижена функция на щитовидната жлеза (хипер- или хипофункция).

 thyroid_gland.jpg

Хипофизната жлеза отделя в кръвообращението хормона ТСХ (тиреостимулиращ хормон), който контролира дейността на щитовидната жлеза. При понижена активност (хипофункция) нивото на ТСХ се увеличава, при повишена (хиперфункция) – ТСХ намалява.

Функцията на щитовидната жлеза се проследява чрез нивата на ТСХ и свободните фракции на щитовидните хормони. Като допълнение може да се проведе ТРХ тест (тест с тиреотропинрилизинг хормон - отделян от хипоталамуса). Първоначално се определя базалното ниво на ТСХ, след което хипофизата се стимулира чрез инжекция или назален спрей и се измерват стимулираните ТСХ нива.

За диагностицирането на някои заболявания са необходими допълнителни изследвания като определяне на щитовидни антитела, ехография и др.

Щитовидна жлеза и забременяване

Нивата на ТСХ при жени в репродуктивна възраст  е желателно  да бъдат под 2,5 µU/ml, което осигурява адекватни нива на щитовидните хормони в ембриона през първите няколко седмици при наличие на  бременност. При  жените с проблеми в забременяването се препоръчват ниски ТСХ нива. При тези пациентки ТРХ тестът може да бъде полезен, като след стимулацията с тиреотропинрилизинг хормон (ТРХ) нивото на ТСХ трябва да бъде по-ниско от 20 µU/ml.

Първият признак на щитовидна хиперфункция е пониженото ниво на ТСХ в кръвта. При ТСХ нива под  0.4 µU/ml (които не се дължат на провеждана хормонална терапия) са необходими допълнителни изследвания.

Съветваме пациентките си да изследват подробно щитовидната си жлеза в следните случаи:

  • Предхождащи многократни стойности на ТСХ над 2.0 µU/ml или повишение на ТСХ след ТРХ тест над 20 µl/ml
  • Повишени нива на щитовидни антитела
  • Настоящо или предхождащо заболяване или операция на щитовидната жлеза
  • Състояние след прием на медикаменти за щитовидната жлеза
  • Диабет тип 1 или други автоимунни заболявания
  • След облъчване на глава или шия
  • След множество аборти.

Хормонална терапия на заболявания на щитовидната жлеза

  • Хормоналните  таблетки трябва да се приемат сутрин, поне 30 минути преди закуска.
  • За установяване на взаимовръзка между щитовидната жлеза и ТСХ нивата  са необходими поне 6 седмици, затова стойностите на ТСХ са надеждни едва след като хормоналните таблетки са приемани поне няколко седмици в постоянна доза.
  • При настъпване на бременност приемът на  хормонални таблетки трябва да продължи, като   е необходимо  допълнително доуточняване на дозата. Първото изследване на щитовидната функция  трябва да се извърши не по-късно от 8-ма  гестационна седмица.

Щитовидна жлеза и бременност

След настъпването на бременност функцията на щитовидната жлеза се повлиява от различни фактори, един от които е хормонът на бременността β-hCG. Поради това  в ранна бременност (най-изразено в 10 г.с.) се проявява гранична хиперактивност на жлезата. Ако това продължи, вероятността от аборт нараства. При много от жените, приемащи  хормонални таблетки за щитовидната жлеза, се налага увеличаване на дозата в първия триместър на бременността.

На пациентките с отклонения в щитовидната функция препоръчваме  изследването й около 8 г.с. (ТСХ, свободен Т4). Последващите изследвания се назначават индивидуално според резултатите.

На всички пациентки без установени щитовидни нарушения се препоръчва изследване на функцията на жлезата около 10 гестационна седмица (ТСХ, антитела-ТАТ и МАТ). При ТСХ 0.2 - 2.5 µU/ml и негативни антитела не е необходимо последващо изследване на щитовидната функция през бременността. В останалите случаи се препоръчва такова.

Щитовидната жлеза след раждането

Поради хормонални промени след раждането може да се наблюдава  хиперфункция на щитовидната жлеза, която след няколко седмици или месеца може да се превърне в хипофункция, нуждаеща се от лечение. На пациентките с щитовидни заболявания препоръчваме контролно изследване на ТСХ на третия и шестия месец след раждането или според препоръките на ендокринолога.

Сайтът се поддържа чрез WebBuilder