Ендометриоза

Ендометриозата е заболяване, при което  ендометриални клетки (клетки от лигавицата на матката) се имплантират извън маточната кухина. Сформираните импланти се разпространяват, както в малкия таз (в яйчниците, в маточните тръби, по перитонеума), така и в редки случаи извън половата система (бял дроб, цикатрикс от церарово сечение и др.). В зависимост от тежестта на заболяването, които са няколко стадия могат да настъпят сраствания, които променят анатомията на органите в малкия таз.

Endometriosis.jpg

Съществуват няколко теории за възникване на забляването, като най-широко разпространената и приета е т.нар. теория за ретроградната менструация - връщането на менструалната кръв, съдържаща жизнеспособни ендометриални клетки,  към коремната кухина.

    Заболяването се среща при жени в репродуктивна възраст, когато има регулярна хормонална активност, тъй като ендометриалните клетки реагират на хормонално въздействие. Намаляването на хормоналната продукция  с настъпването на менопаузата, води до затихване и на заболяването.

 

Лапароскопията (оглед на коремната кухина с оптична система) е най-точния метод за поставяне на диагнозата ендометриоза.  

    Невинаги симптомите могат да бъдат бързо разпознати, поради което понякога минават месеци, дори години до потвърждаването на диагнозата. Основните симптоми, които се проявяват с развитието на заболяването са:

  • тазова болка извън менструация
  • болезнена менструация
  • болезнен полов контакт
  • болезнено уриниране
  • болезнена перисталтика
  • нарушена овулаторна функция
  • нарушен менструален цикъл
  • стерилитет

Заболяването може да доведе до невъзможност за реализиране на бременност. Счита се, че най-честите причини за възникването на стерилитета са: формираните кисти в яйчниците; срастванията; възпалението на имплантите.

    Променените съставки на перитонеалната течност (течността в коремната кухина) в резултат на ендометриозата влияят отрицателно върху яйцеклетката, попадналите сперматозоиди при оплождане и формиращия се ембрион. Наблюдава се активен имунологичен процес, който нарушава  равновесието в организма, като се понижава потенциала за забременяване.

 

Сайтът се поддържа чрез WebBuilder