Азооспермия и аспермия

Някои мъже нямат сперматозоиди в семенната течност. Това състояние се нарича азооспермия. При наличието на няколко, дори и малко на брой, говорим за криптозооспермия. След около 6 седмици спермограмата трябва да се повтори, тъй като са възможни естествени вариации. В случай, че второто изследване не покаже наличието на сперматозоиди, все още има надежда за собствено дете.

Три са причините за азооспермия:

  • Запушени или липсващи семенни канали. Сперматозоидите от тестисите, съотв. от епидидимиса не могат да достигнат семенната течност.
  • Образуват се малко сперматозоиди. Те дегенерират по пътя от тестисите през епидидимиса до семенните канали, т.е. преди да достигнат семенната течност, която се отделя от простатната жлеза по време на еякулация.
  • Не се образуват сперматозоиди в тестисите.

При диагностицирана азооспермия се извършва консултация първо с андролог/уролог. Той извършва преглед и представя лечебните възможности. Сперматозоиди могат да бъдат получени директно  чрез тестикуларна биопсия (Testicular Sperm Extraction (TESE) или от епидидимиса (Microepididymal Sperm Aspiration (MESA). При някои пациенти полученият материал е подходящ за лечение, тъй като съдържа голямо количество сперматозоиди. Това позволява част от него да бъде замразен и съхранен. При липса на сперматозоиди  като алтернатива може да се използва сперма от трети човек.

 azoospermia.jpg

Важно: Чрез TESE и MESA могат да се получат малък брой сперматозоиди, поради което е необходимо да се приложи инвитро процедура, за да се постигне оплождане на яйцеклетката .

Аспермията е състояние, при което не се отделя семенна течност от уретрата, въпреки мускулните контракции. Това състояние е нормално преди пубертета, но след този период се дължи на неврологично нарушение на урогениталната система, напр. параплегия.

Сайтът се поддържа чрез WebBuilder